Rólunk

SCHRAMMEL-gyűjtemény
(megnyílt: 2021. június 26.)

A Szombathelyen született Kossuth-díjas keramikusművész, Schrammel Imre alkotásai láthatók az egykori Éva-malomból kialakított modern kiállítótérben.
A művész 2019-ben szülővárosának ajándékozta életműve jelentős részét, 111 alkotást - – ezek, valamint a Herendi Porcelánművészeti Múzeumból letétbe kapott 30 műve tekinthető meg az itt kialakított állandó kiállításon.
Schrammel Imrét családi, érzelmi szálak fűzik Vas megyéhez, és vallja, hogy kísérletező művészete is ebben a tájban gyökerezik: az a tapasztalat inspirálta, amelyet a Rába-parton, a folyóvíz sodrása, az agyagos, homokos alakzatok és a vízben egymásra halmozódó hordalékok megfigyelésével szerzett. Így született munkái mellett jelentősek épületkerámiái, domborművei, a herendi porcelángyárnak készített, a velencei karneválok színes világát megidéző modern kompozíciói, vagy a Minotaurosz-sorozatban készített üreges agyagszobrai.
Schrammel Imre állandó kiállítása az életmű meghatározó műtárgycsoportjait vonultatja fel több tematikai egységben: Metszések, Lőtt formák, Nyomhagyás, Hordalékok, Figurák, Pompei, Torzók, Minotaurosz.
Az épület földszinti fogadóterében időszaki kiállítás várja a látogatókat, a pincehelyiség pedig múzeumpedagógiai foglalkozásoknak ad helyet.  
A mintegy 150 éves Éva-malom történetének nagy részében raktárként funkcionált, s bár többször átalakították, ipari jellegét a mai napig megőrizte. Homlokzatára a 2019-es felújításkor szombathelyiek által megjelölt téglák kerültek.