Schrammel Imre 90 éves

Schrammel Imre Kossuth-díjas keramikusművészt köszöntötték 90. születésnapja alkalmából a Magyar Művészeti Akadémia székházában Budapesten. Turi Attila, az MMA frissen megválasztott elnöke első, herendi találkozásuk emlékét elevenítette fel a már akkor tisztelettel övezett, fantasztikus ötleteket megvalósító alkotóval. Horváth Soma, Szombathely alpolgármestere a szülőváros üdvözletét tolmácsolta, és Gál József szavait idézte: Schrammel Imre "valami olyasmit hajtott végre a kerámiában, mint egykor Bartók és Kodály a zenében. Visszament a gyökerekig. A kerámia tiszta forrásáig - az anyaföldig.” A Savaria Múzeum nevében Csapláros Andrea múzeumigazgató örömét fejezte ki, hogy a művész szülővárosának ajándékozta életművét, amely itt a legjobb kezekbe került: Czenki Zsuzsanna és munkatársai féltő gonddal és felelősséggel kezelik a gyűjteményt. A köszöntők után Juhász Judit, az MMA szóvivője Schrammel Imrével és Dvorszky Hedvig művészettörténésszel beszélgetett: az alkotói pálya és a művek mellett az életműben ugyancsak fontos szerepet játszó Naplókról is szó esett.
A 90 éves művészt ismerősei, tisztelői is felköszöntötték. Pécsi Györgyi, az MMA Kiadó vezetője a Schrammel Imre korai rajzait tartalmazó új kötetet ajánlotta a vendégek figyelmébe, Rófusz Ferenc filmrendező pedig egy olyan könyvet ajándékozott az ünnepeltnek, amelynek üres lapjait a jelenlévők töltötték meg bejegyzésekkel, rajzokkal.
A bensőséges ünnep végén Schrammel Imre Szombathelynek mondott köszönetet életműve befogadáséért és méltó elhelyezéséért.
Isten éltesse sokáig a művész urat!