Digitalizálják a Schrammel-naplókat

Átadtuk a 35 darab, kézzel írt Schrammel-naplót a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltárának, ahol a következő hetekben digitalizálják a közel 8 ezer oldalnyi dokumentumot.
A sűrűn teleírt, rajzokkal, fényképekkel és újságcikkekkel kiegészített nagy méretű albumok bejegyzései igen sokrétűek: fontos adalékokkal szolgálnak a magyar iparművészet és az Iparművészeti Egyetem történetéhez, de filozófiai eszmefuttatásokat, utazási beszámolókat és olvasmányélményeket is tartalmaznak a keramikusművész anyagkísérleteinek leírása és a hétköznapi, személyes megjegyzések mellett - mondta el a sajtó érdeklődésére Czenki Zsuzsanna esztéta, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese.
Dr. Melega Miklós levéltárigazgató hozzátette: intézményük a régió legmodernebb technikájával rendelkezik, szakszerűen, az eredeti példányokat megkímélve tudják elvégezni a digitalizálást.
A naplók digitális példánya a Savaria Múzeum gyűjteményébe kerül. A következő lépés a kutatható és publikálható részek kijelölése lesz, természetesen Schrammel Imre útmutatásai alapján, a szerzői jog tiszteletben tartásával. (A keramikusművész egyébként jelenleg a 37. kötetet írja, az eddig megtöltött 36 naplóból egy elveszett.)

A vaol.hu beszámolója az eseményről: