SAVARIA - Megyei Hatókörű Városi Múzeum

Digitalizálják a Schrammel-naplókat

Átadtuk a 35 darab, kézzel írt Schrammel-naplót a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Vármegyei Levéltárának, ahol a következő hetekben digitalizálják a közel 8 ezer oldalnyi dokumentumot.
A sűrűn teleírt, rajzokkal, fényképekkel és újságcikkekkel kiegészített nagy méretű albumok bejegyzései igen sokrétűek: fontos adalékokkal szolgálnak a magyar iparművészet és az Iparművészeti Egyetem történetéhez, de filozófiai eszmefuttatásokat, utazási beszámolókat és olvasmányélményeket is tartalmaznak a keramikusművész anyagkísérleteinek leírása és a hétköznapi, személyes megjegyzések mellett - mondta el a sajtó érdeklődésére Czenki Zsuzsanna esztéta, a Savaria Múzeum általános igazgatóhelyettese.
Dr. Melega Miklós levéltárigazgató hozzátette: intézményük a régió legmodernebb technikájával rendelkezik, szakszerűen, az eredeti példányokat megkímélve tudják elvégezni a digitalizálást.
A naplók digitális példánya a Savaria Múzeum gyűjteményébe kerül. A következő lépés a kutatható és publikálható részek kijelölése lesz, természetesen Schrammel Imre útmutatásai alapján, a szerzői jog tiszteletben tartásával. (A keramikusművész egyébként jelenleg a 37. kötetet írja, az eddig megtöltött 36 naplóból egy elveszett.)

A vaol.hu beszámolója az eseményről:


 

Ez a weboldal sütiket használ

Sütiket használunk a tartalmak és hirdetések személyre szabásához, közösségi funkciók biztosításához, valamint weboldalforgalmunk elemzéséhez. Ezenkívül közösségi média-, hirdető- és elemező partnereinkkel megosztjuk az Ön weboldalhasználatra vonatkozó adatait, akik kombinálhatják az adatokat más olyan adatokkal, amelyeket Ön adott meg számukra vagy az Ön által használt más szolgáltatásokból gyűjtöttek.

Elengedhetetlen
Statisztikai és marketing
Kiválasztás engedélyezése Összes engedélyezése